Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Tuontihintojen kallistuminen nosti Suomen Venäjän-kaupan alijäämän ennätyskorkealle

(Compiler News - 1.6.2007) Suomen vienti Venäjälle kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia ja kipusi arvoltaan hieman yli 6,2 miljardiin euroon, selviää tullihallituksen vuosiyhteenvedosta. Kaikki vientimme perinteisesti tärkeät tavararyhmät olivat vahvassa nousussa lukuunottamatta puhelinlaitteita, joiden viennin arvo jäi kolmannekseen vuoden 2005 tasosta. Henkilöautojen vienti jopa kaksinkertaistui ja kemiantuotteiden vienti lisääntyi neljänneksellä.

Tuonti Venäjältä lisääntyi puolestaan 18 prosenttia. Kasvu johtui pääasiassa energiatuotteiden ja metallien tuonnin kiihtymisestä. Näiden tavararyhmien kohdalla arvonnousu perustui lähinnä hintojen nousuun.

Venäjältä tapahtuneen tuonnin arvo nousi lähes 7,8 miljardiin euroon. Tämä nosti Suomen kauppataseen alijäämän yli 1,5 miljardiin euroon eli suuremmaksi kuin koskaan aiemmin Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa. Venäjä oli viime vuonna Suomen toiseksi tärkein kauppakumppani. Tuontimaista se oli suurin 14,1 prosentin osuudellaan, mutta jäi viennissä kolmanneksi 10,1 prosentin osuudella. Saksan osuus Suomen tuonnista oli 13,9 prosenttia ja viennistä 11,3 prosenttia. Ruotsilla oli 9,8 prosentin osuus tuonnista ja 10,5 prosentin osuus viennistä.

Kuluvan vuoden tammi-helmikuussa tuonti Venäjältä on lisääntynyt seitsemän prosenttia. Vienti on sen sijaan pysytellyt melko tarkasti vuoden takaisella tasolla.


Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.