Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Keskuskauppakamarin taloustutkain:
Baltia EU:n menestynein talousalue

(Compiler News - 14.12.2006) Keskuskauppakamarin Euroalueen taloustutkaimen mukaan Viro, Luxemburg, Latvia ja Irlanti ovat EU:n menestyneimmät taloudet tänä vuonna. Viron menestystä himmentää tosin se, että maalla on ongelmia inflaation kanssa. Viisi huonoimmin tänä vuonna menestynyttä taloutta ovat puolestaan Portugali, Unkari, Italia, Malta ja Kreikka.

Suomi ei yllä vertailussa EU-maiden kärkijoukkoon, vaikka talouskasvu, investoinnit ja työllisyys ovat kehittyneet aiempia vuosia paremmin. Kasvutekijöiden ja vakaustekijöiden perusteella lasketussa menestysindikaattori-vertailussa Suomen sijoitus oli yhdeksäs eli sama kuin vuonna 2005. Vakausmuuttujien osalta Suomi selviytyi kärkisijoille, mutta kasvumuuttujilla mitattuna Suomen menestys oli EU-maiden keskitasoa.

Suomen talouden kasvu on jatkunut keskimääräistä eurooppalaista kehitystä nopeampana. Suomen bruttokansantuotteen ripeää kasvua ja investointien hienoista lisäystä varjostavat kuitenkin eräät rakenteelliset ongelmat. Investointiaste on jäänyt pysyvästi matalaksi. Suomeen tehtyjen suorien sijoitusten määrä on jäänyt pieneksi, eikä meille ole tehty suuria teollisia investointeja pitkään aikaan.

Suomen talouteen vaikuttava erityinen riski on ilmaantunut Venäjälle. Venäjän hallitus suunnittelee tuntuvaa raakapuun vientitullin korotusta vuonna 2007.

”Jos tullimaksujen korotus toteutuu, kokee varsinkin Itä-Suomen metsäteollisuus negatiivisen iskun, jolla on pysyviä vaikutuksia toimialan liiketoimintaympäristöön ja kehitysedellytyksiin”, Keskuskauppakamarissa selvityksestä vastannut johtaja Jukka Kero huomauttaa.


Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.