Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Tullihallitus: Vienti vetää hyvin uusilla EU-markkinoilla

(Compiler News - 24.10.2006) Suomen vienti EU:hun toukokuussa 2004 liittyneisiin maihin nousi tammi-heinäkuussa 2,7 miljardiin euroon kasvaen runsaan neljänneksen verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, kertoo tullihallitus. Viime vuonna vienti näihin kymmeneen uuteen jäsenmaahan lisääntyi vajaan kymmeneksen.

Vienti EU:n uusilla markkina-alueilla oli kasvussa Kyprosta lukuunottamatta. Viro oli alkuvuonna selvästi suurin vientikohde lähes 40 prosentin osuudellaan. Seuraavina olivat Puola neljänneksen osuudellaan ja Unkari 12 prosentin osuudella.

Viime vuonna vientiä näihin maihin vauhdittivat etenkin puhelinlaitteet. Tänä vuonna niiden vienti on kuitenkin kääntynyt laskuun. Nyt vientilukuja ovat kasvattaneet yhden risteilyaluksen toimitus, metallit sekä koneet ja laitteet.

Tuonti uusista jäsenmaista maista oli arvoltaan 2,0 miljardia euroa. Se kasvoi runsaat 46 prosenttia, mikä vastasi suunnilleen vuoden takaista kehitystä. Tänä vuonna tuontia ovat kasvattaneet metallit, koneet ja laitteet sekä moottoriajoneuvot. Viime vuonna puhelinlaitteiden tuonti kaksinkertaistui, mutta tänä vuonna niiden tuonti kääntyi laskuun.

Tuonnissa tärkeimmät kauppakumppanit tammi-heinäkuussa olivat samat kuin viennissäkin, eli Viro, Puola ja Unkari. Viron osuus yksinään oli lähes 40 prosenttia.

Kauppa uusien jäsenmaiden kanssa oli Suomelle ylijäämäistä. Viime vuoteen verrattuna kauppataseen ylijäämä kasvoi tuntuvasti ja nousi 687 miljoonaan euroon.


Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.