Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland
Kuljetusyrittäjät vaativat viranomaisilta toimia kilpailukyvyn säilyttämiseksi Venäjän-maantiekuljetuksissa

(Compiler News - 3.9.2005) Kuljetusyritykset ovat pitemmän aikaa arvostelleet suomalaisviranomaisten tapaa huolehtia vastavuoroisuusperiaatteen toteutumisesta Suomen ja Venäjän välisen maantieliikenteen tavarankuljetuksissa.

Paljon odotuksia oli ladattu hallitusohjelman perusteella laadittuun kehitysohjelmaan, jonka tavoitteena on Suomen logistisen aseman vahvistaminen EU:n ja Venäjän välisessä talousyhteistyössä.Työryhmän ehdotus oli kuitenkin suomalaisen kuljetuselinkeinon kannalta rimanalitus, totesi Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n puheenjohtaja Ahti Myllys Kotkassa lauantaina.

Perusvirhe tehtiin Myllyksen mukaan asiaa selvittäneen liikenne- ja viestintäministeriön työryhmän nimittämisessä. Työryhmään ei kelpuutettu ainoatakaan varsinaista Venäjän liikennettä harjoittavan kuljetusyrityksen tai niiden edustajan asiantuntijaa. Esitetyt 35 toimenpidettä ovat sinänsä oikean suuntaisia, mutta ehdotuksia suomalaisten kuljetusyritysten markkinaosuuksien parantamiseksi ohjelmasta ei löydy.

”Viranomaisten olisi pitänyt herätä jo ajat sitten toimimaan estääkseen kuljetusmarkkinoiden luisumisen venäläisyrityksille”. puheenjohtaja Myllys arvosteli.

Viranomaisten saamattomuus säädellä matkalupakäytännöllä markkinaosuuksien tasapainoa on osaltaan aiheuttanut sen, että Venäjälle menevistä maantiekuljetuksista vain alle kymmenen prosenttia hoidetaan suomalaisautoilla. Jopa Suomeen itänaapurista kuljetettavasta puutavarasta lähes puolet tuodaan nykyisin venäläisautoilla.

”Jos viranomaisemme eivät halua tai kykene parantamaan logistiikkasektorin tärkeimpien toimijoiden eli suomalaisten kuljetusyritysten kilpailukykyä ja markkinaosuutta, venäläisyritykset ottavat loputkin kuljetukset hoitaakseen”.

On perusteltua arvioida, kannattaako Suomen panostaa itäliikenteen liikenneväylien kehittämiseen. Ainakin on harkittava mahdollisuutta periä korvausta teiden käyttämisestä, Myllys pohdiskeli.

• Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.