Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland
Öljyjätti Lukoil aikoo ostaa Teboilin ja Suomen Petroolin

(Compiler News - 14.2.2005) Venäjän suurin ja maailman kuudenneksi suurin öljy-yhtiö Lukoil tiedotti maanantaina ilmoittaneensa EU:n komissiolle aikeistaan ostaa Oy Teboil Ab:n ja Suomen Petrooli Oy:n koko osakekannan. Lukoil odottaa nyt EU:n kilpailuviranomaisten hyväksyntää yrityskaupalle.

Teboil ja Suomen petrooli ovat jo entuudestaan venäläisomisteisia Suomessa toimivia sisaryrityksiä, joiden toimialaan kuuluvat polttoaineiden myynti Teboil-huoltamo- ja dieselverkoston kautta, voiteluaineiden valmistus ja myynti sekä polttoöljyjen vähittäis- ja tukkumyynti.

Teboil toimii markkinointiyhtiönä, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat liikenteen polttonesteet, kevyt ja raskas polttoöljy, nestekaasu, voiteluaineet ja autokemikaalit.

Suomen Petrooli huolehtii puolestaan öljytuotteiden hankinnoista sekä kotimaisilta että kansainvälisiltä markkinoilta.

Teboil on vakiinnuttanut asemansa toiseksi suurimpana öljy-yhtiönä Suomessa. Sen yli 300 huoltamoa ja jakelupistettä käsittävä ketju kattaa koko maan. Yhtiö on markkinajohtaja Nesteen jälkeen alansa kakkonen 23 prosentin kokonaismarkkinaosuudellaan. Teboilin osuus bensiinin myynnistä on 23,0 prosenttia, dieselistä 23,5 prosenttia, kevyestä polttoöljystä 24,9 prosenttia ja raskaasta polttoöljystä 43,8 prosenttia.

Lukoilia kiinnostaa Teboilissa erityisesti sen markkinajohtajuus polttoöljyjen myynnissä. Lukoil haluaa myös hyödyntää Teboilia myyntikanavana uudelle ympäristöystävälliselle EN-590 dieselpolttoaineelleen, jota tuotetaan miljoona tonnia vuodessa yhtiön Permin jalostamossa.

Lukoil ilmoitti samoin maanantaina, että sen pörssiarvo kasvoi viime vuonna 6,56 miljardilla dollarilla 25,35 miljardiin dollariin. Lukoil on Moskovan pörssin (RTS) vaihdetuin osake. Yhtiö on listautunut myös Lontoon pörssiin, missä se on likviditeetiltään paras itäisen Euroopan osake. Lukoilin vuosiliikevaihto on yli 20 miljardia dollaria.

Teboil perustettiin TB:nä (Trustivapaa Bensiini) Helsinkiin vuonna 1934 ja Suomen Petrooli jo aikaisemmin vuonna 1932 Viipuriin. Yhtiöt siirtyivät sodan jälkeen Neuvostoliiton omistukseen.

• Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.