Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland
Atria sopi virolaisen Valga Lihatööstusin osake-enemmistön ostamisesta

(Compiler News - 8.10.2004) Atria solmi perjantaina aiesopimuksen AS Valga Lihatööstusin pääosakkaiden kanssa osake-enemmistön myymisestä Atria Yhtymä Oyj:lle. Valgan pääosakkaat omistavat yhteensä 75,83 prosenttia yhtiönsä osakkeista.

Atria pyrkii solmimaan samansisältöisen aiesopimuksen Valgan vähemmistö-osakkaiden kanssa jäljellä olevien osakkeiden ostamisesta. Atrian ja Valgan tavoitteena on saada yritysjärjestely kokonaisuudessaan päätökseen vuoden 2004 loppuun mennessä.

Valga Lihatööstus on Viron toiseksi suurin naudan- ja sianlihanjalostaja. Yhtiön osuus Viron lihamarkkinoilla on 15-20 prosenttia ja sen tuotteita myydään maan laajuisesti tärkeimmissä vähittäiskauppaketjuissa. Valgalla on hyvä markkina-asema myös Latviassa, missä sillä on sopimus muun muassa Rimi-ketjun ja Citymarketin kanssa.

Valgan päätuotteita ovat erilaiset korkealaatuiset makkarat, jotka tuovat noin 60 prosenttia liikevaihdosta. Muita tuotteita ovat savustetut lihavalmisteet, leivänpäälliset, liha ja erilaiset erikoistuotteet. Yhtiön tuotemerkki on Maks & Moorits.

Valga yksityistettiin vuonna 1994 ja siitä lähtien yhtiötä on menestyksellisesti johtanut Elmut Paavel, joka jatkaa toimitusjohtajana myös jatkossa. Yksityistämisen jälkeen Valga on menestynyt hyvin ja tuottanut voittoa.

Valgalla on tuotantolaitos Valgan kaupungissa lähellä Latvian rajaa. Valga on mukana koko lihanjalostusketjussa; teurastamo- ja lihanleikkaamotoiminnassa sekä valmistetuotannossa. Kolmen viime vuoden aikana yhtiö on investoinut noin 8 milj. euroa tuotantokoneistoon ja –laitteistoihin, jotka täyttävät EU:n ja EN ISO 9001:2000 -laatujärjestelmän vaatimukset.

Lisäksi Valga omistaa Viron toiseksi suurimman lihakarjatilan. Koska Viron lihakarjatilat
ovat yleensä pieniä, omaa lihantuotantoa pidetään etuna, sillä sen avulla pystytään turvaamaan raaka-aineen saatavuus. Valga tuottaa itse noin 30 prosenttia jalostamastaan sianlihasta ja 10 prosenttia naudanlihasta.

Atrialla ja Valgalla on yhteisiä liiketoimintaa, tuotteita ja asiakkaita koskevia tavoitteita. Lisäksi Valga vahvistaa Atrian toimintaa ja kilpailukykyä yhdessä Atrian liettualaisen tytäryhtiön
UAB Vilniaus Mesan kanssa kaikissa Baltian maissa – Virossa, Latviassa ja Liettuassa – yhä laajenevan ja keskittyvän asiakaskunnan palvelemiseksi.

Vuonna 2003 Valgan liikevaihto oli 20,9 milj. euroa ja tulos verojen jälkeen oli 527.000 euroa. Sekä liikevaihdon että kannattavuuden ennustetaan kasvavan vuonna 2004.


• Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.