Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland
Danish Crown HK Ruokatalon uudeksi kumppaniksi puolalaisessa lihayrityksessä

(Compiler News 7.8.2004) HK Ruokatalo ja Euroopan suurin lihayritys, tanskalainen Danish Crown aikovat aloittaa strategisen yhteistyön Puolan johtavassa lihateollisuusyrityksessä, Sokolow S.A.ssa.

Järjestely tuli mahdolliseksi sen jälkeen kun Danish Crown sopi Ruotsin maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestön LRF:n kanssa ostavansa tältä 22,54 prosentin osuuden Sokolowista. Sokolowin suurin omistaja on HK Ruokatalo, joka vastikään heinäkuussa lisäsi omistusosuuttaan puolalaisyhtiössä 30,10 prosenttiin.

Yhteistyön on tarkoitus tapahtua yhteisomistuksena Saturn Nordic Holding AB -nimisen holding-yhtiön kautta. Suunnitelman toteutuessa HK Ruokatalo ja Danish Crown aikovat jakaa holding-yhtiön omistuksen 50/50 -periaatteella. Osakassopimus on laadittu niin, että se turvaa HK Ruokatalon omistajien edut. Yhteistyön laajuuden ja Puolan pörssilainsäädännön vuoksi asia vaatii sekä Puolan viranomaisten että EU:n kilpailuviraston käsittelyn.

Noin 20 000 tanskalaisen maanviljelijän omistama Danish Crown on johtava lihanviejä koko maailmassa. Sen liikevaihto vuonna 2003 oli 5,4 miljardia euroa. Yritys työllistää noin 23 000 työntekijää ja sillä on tuotantolaitoksia useassa maassa Tanskan lisäksi. Danish Crownin tunnettuja tytäryhtiöitä ovat muun muassa Tulip ja Plumrose.

Pörssinoteerattu Sokolow on liha-alan markkinajohtaja Puolassa. Sen erityisenä vahvuutena on sianlihan jalostus, mutta se on vahvasti mukana myös naudanlihan ja siipikarjanlihan markkinoilla. Se on lisäksi ainoa, joka toimii koko maan laajuisesti. Sokolowin liikevaihto vuonna 2003 oli yli 233 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 3.400 henkeä.

Voimakkaan kehittämisohjelman viime vuosina läpi käyneellä yhtiöllä on kuusi tuotantolaitosta eri puolilla Puolaa. Laitokset on rakennettu tai perusteellisesti uusittu viimeisen kymmenen vuoden aikana ja niillä on sekä EU:n viranomaisten että Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) vientihyväksyntä.


• Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.