Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland
Latviassa investoidaan biopolttoaineiden tuotantoon

(BBN - Compiler News 30.7.2004) Latviassa perustetaan kaksi suurehkoa biopolttoaineiden tuotantolaitosta. Niiden päätuotantolinjana on biodieselin jalostaminen. Raaka-aineena tehtaat käyttävät rapsin jalostuslajikkeen canolan siemeniä.

Ensimmäisenä valmistuu Riga holding companyn ja Latrapsin yhteinen tuotantolaitos Jelgavaan. Tänä vuonna käynnistyvän tehtaan vuosituotantotavoitteena on 80 000 tonnia biodieseliä. Tällä tuotantomäärällä tarvitaan raaka-aineeksi noin 200 000 tonnia canolan siemeniä. Raaka-aineesta noin puolet saadaan kotimaisilta viljelijöiltä ja loput tuodaan Ukrainasta, Venäjältä ja Kazakstanista.

Toinen biopolttoaineiden tuotantolaitos on valmisteilla Riian vapaasataman alueelle. Tämän tehtaan tuotantotavoitteena on 75 000 tonnia ja myös se tarvitsee raaka-ainetta noin 200 000 tonnia. Tämän laitoksen on tarkoitus valmistua ensi vuoden elokuussa.

Latviassa on jo ennen näitä laajamittaisempia teollisia hankkeita valmistettu biodieseliä. Toiminnasta on vastannut Delta Riga -yhtiö, jonka tuotanto on vastannut 500 tonnia vuodessa. Yhtiö joutui toukokuun alussa keskeyttämään tuotantonsa, koska se ei ollut hakenut viranomaisilta valmistuslisenssiä. Delta Riga aikoo kuitenkin jatkaa tuotantoaan mahdollisimman pian.

Latvian biopolttoainetuottajat aikovat hakea tukea EU:n rakennerahastoilta. Perusteena ovat EU:n Latvialle asettamat biopolttoaineiden käyttöä koskevat tavoitteet. Niiden mukaan kaikesta ensi vuonna maassa käytettävästä polttoaineesta kaksi prosenttia pitäisi muodostua biopolttoaineista. Vuoteen 2010 mennessä Latvian tavoite nousee 5,75 prosenttiin.

Canola on Kanadassa kehitetty rapsin hybridi, jossa karvashapon määrää on oleellisesti vähennetty. Tavaramerkiksi rekisteröidyn lajikkeen nimi syntyy sanoista Canadian Oil Low Acid. Tämän raaka-aineen käyttö ei kuitenkaan ratkaise vielä avoinna olevia biopolttoaineiden laatumäärityksiä.


• Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.