Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland
Baltialaiset ja suomalaiset energiayhtiöt perustivat
Nordic Energy Link -yhtiön merikaapelia varten

(BBN - Compiler News - 15.6.2004) Baltian maiden valtiolliset energiayhtiöt sekä Helsingin Energia ja Pohjolan Voima perustivat maanantaina Nordic Energy Link -yhteisyrityksen, jonka tarkoitutuksena on rakentaa Viron ja Suomen välille merenalainen voimansiirtokaapeli.

Kaapelihankkeen kustannusarvio on 110 miljoonaa euroa ja sähkönsiirtoyhteys on tarkoitus saada käyttöön vuoden 2006 lopulla. Kaapelin kapasiteetti tulee olemaan 350 MW ja se yhdistää Espoossa olevan 400 kV:n siirtoaseman Harkun 330 kV:n asemaan Virossa.

Nordic Energy Link on kaapelin vastuullinen rakennuttaja sekä myös sähkönsiirron kaupallinen palveluntuottaja. Baltiasta yhtiöön osallistuvat Viron Eesti Energia, Latvian Latvenergo ja Liettuan Lietuvos Energia. Kaksi jälkimmäistä yhtiötä ovat vahvistaneet sijoittavansa hankkeeseen summan, joka voi nousta enintään 25 prosenttiin kokonaiskustannuksista.

Eesti Energian mukaan sähkönsiirtoyhteys kaksinkertaistaa Viron sähkönvientikapasiteetin Suomeen ja toisaalta varmistaa poikkeuksellisissa oloissa energiansaannin Suomen kautta. Virolaisesta, liettualaisesta ja venäläisestä sähköstä suuresti riippuvaiselle Latvialle uusi siirtoyhteys avaa yhden vaihtoehtoisen tuontiväylän. Siirtoyhteys on Latvialle jatkossa tarpeellinen, sillä Liettuan vientikapasiteetti vähenee oleellisesti kun Ignalinan ydinvoimalan ykkösreaktori suljetaan ensi vuonna ja kakkosreaktori vuonna 2009.


• Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.