Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
RP Group Vaalimaa logimix
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland
studies
Suuri yritysjärjestely vireillä:
Ruokakesko ja ICA aikovat
yhdistää ruokakauppansa Baltiassa

(Compiler News - 19.12.2003) Baltian maiden ruokakaupan markkinatilanne muuttuu oleellisesti, mikäli Ruokakeskon ja ruotsalaisen ICA:n yhteistyrityksen perustaminen toteutuu. Tavoitteena on yhdistää yhtiöiden nykyiset toiminnot Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Perjantaina aiesopimuksen allekirjoittaneiden Ruokakeskon ja ICA:n on tarkoitus saattaa loppuun Baltian liiketoimintojen yhdistämiseen liittyvät selvitykset ja allekirjoittaa lopulliset sopimukset tavoitteena, että yhteisyrityksen toiminta voisi alkaa kesällä 2004.

Perusteilla olevan yhteisyrityksen Ruokakesko ja ICA tulevat omistamaan tasaosuuksin. Yhteisyritys pyrkii saavuttamaan johtavan aseman Baltian ruokamarkkinoilla ja kolmen vuoden kuluessa 25 prosentin markkinaosuuden. Tavoitteena on laajentaa kauppaverkostoa kaikissa Baltian maissa. Järjestelyllä haetaan synergiaetuja sisäänostoissa, kauppaverkoston kehittämisessä ja logistiikassa. Asiakkaille tämä merkitsee laajempia tuotevalikoimia ja edullisempia hintoja.

Ruokakeskolla ja ICA:lla nyt 15 prosentin osuus Baltian ruokamarkkinoista

Baltian ruokamarkkinoiden vuoden 2003 lopulliseksi arvoksi ennustetaan tässä vaiheessa noin 4,7 miljardia euroa, mikä on runsaat viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Ruokakeskon ja ICA:n Baltian toimintojen yhteenlasketuksi liikevaihdoksi arvioidaan noin 550 miljoonaa euroa. Yhteisyritys voisi siten aloittaa noin 15 prosentin markkinaosuuden turvin.

Ruokakeskon vahvin markkina-alue on Baltiassa on tällä hetkellä Viro, jossa sen markkinaosuus on 23 prosenttia. ICA on puolestaan vahva Latviassa, jossa sillä on 17 prosentin osuus alan markkinoista. Tällä hetkellä sopimuskumppaneilla on Virossa, Latviassa ja Liettuassa yhteensä noin 140 hypermarket-, supermarket- ja halpamyymäläkonseptilla toimivaa ruokakauppaa. Lisäksi Ruokakeskolla on logistiikkakeskus Tallinnassa ja ICA:lla Riiassa ja Vilnassa. Yhdistyvien toimintojen mittasuhteista kertoo myös se, että Ruokakeskolla on Baltiassa 2 400 ja ICA:lla 5 100 työntekijää.

Keskon myymäläketju toimii Virossa ja Latviassa eri tunnuksilla, jotka ovat Citymarket, Säästumarket, Supernetto ja SuperNetto. ICA:lla on käytössään ainoastaan RIMI-tunnus. Sopijapuolet ovat jo kiirehtineet julkistamaan uuden yhtiön ylimmän johdon nimet. Jos lopullinen sopimus syntyy, yhteisyrityksen toimitusjohtajaksi tulee ICA Balticin nykyinen toimitusjohtaja Antonio Soares ja varatoimitusjohtajaksi Ruokakeskon Baltian toimintojen johtaja Seppo Hämäläinen.

Yritysjärjestelyllä ei ole vaikututus Kesko-konsernin muuhun toimintaan Baltian maissa. Rautakesko ja Maatalouskesko ja muut liiketoimintayksiköt jatkavat entiseen tapaan.

Joulukuun uutisotsikot


• Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.